2019
04.07

31 Mart 2019 Yerel seçimleri büyük çekişmeleri ve büyük tartışmaları beraberinde getirdi, beraberinde getirdiği en büyük sorunlar ise seçimlerde yapılan hatalar gündeme damgasını vurdu. Yapılan bu hatalar adayların mazbatasını almasını geciktirdi, sonuçların kamuoyu ile paylaşılmasını geciktirdi şaibelere tartışmalara ve toplum nezdinde gerginliklere ve yapılacak hizmetlerin gecikmesine bile neden oluyor. Belirsizliklerin piyasayı ekonomiyi etkilemesine anlayacağını bir çok konuya etki etmekte peki nedir yapılan başlıca büyük hatalar ve yanlışlar.

Vatandaşların Oy kullanmaya gitmemesi:

Oy kullanmak büyük bir vatandaşlık görevidir demokrasilerde yöneticiler seçimle belirlenir vatandaşların oy kullanmaya gitmemesi sadece kendi geleceğini değil sorumluluğu bulunduğu aynı ülkede yaşayan bütün vatandaşları etkilemektedir kimi vatandaşlar siyasetçilere tepki olarak kimileri tatilde olmaları kimisinin seçimlere inanmaması vs. gibi bir çok sebeple oy kullanmıyor kullanılmayan oylar bütün partileri etkilemekte öyle durumlar oluyor ki bir oyun bile ne kadar önem arz ettiğini görüyoruz bir vatandaş bu sorumluluktan kesinlikle kaçınmamalı mutlaka oyunu kullanmalı. demokrasi adına büyük önem arz ediyor.

Yanlış Sayılan Oylar:

Ysk tarafından sandık görevlileri belirnip hangi oyların geçerli hangilerinin geçersiz sayılacağı ve vatandaşların doğru oy kullanılması yönünde yönlendirme yapmaları için seçilen sandık başkanları ve sandık memurları belirlenmekte ve seçim öncesi eğitime tabi tutulmakta yanlışlıkların olmaması adına buna rağmen basından takip ediyoruz geçersiz oy nasıl geçerli kabul edilebiliyor veya geçerli oy nasıl geçersiz denilerek sayılabiliyor?Rakam tutanağa nasıl yanlış yazılabiliyor tüm bunlar iki sandık görevlisi ve diğer bütün siyasi partilerin müşahitleri huzurunda kontrol edilerek tutanaklara geçilmesine rağmen bu kadar kişi arasından nasıl gözden kaçıyor bu duruma aklım mantığım ermiyor kabul edilebilir bir hata olarak görmüyorum kesinlikle.

Nasıl oy kullanılacağının bilinmemesi:

Bütün seçimlerde toplam kullanılan oy sayısına bakılıp bir de geçersiz sayılan oy sayısına baktığımda azımsanmayacak derecede çoğunlukta geçersiz oy görmekteyim. bu geçersiz oyların doğru kullanılması ülke başkanını millet vekilini belediye başkanını meclis üyesinden muhtara kadar bir çok dengeyi değiştirecek güçte olduğunu biliyoruz. ve sayı gerçekten çok fazla 2019 yerel seçimlerinde büyük şehirler görüldüğü gibi bu sorun ile uğraşmakta  vatandaş neden bilinçsiz ve ne yaparsa geçerli ne yaparsa geçersiz oy sayılacağını bilmiyor bunun önüne geçilecek en güzel şey nasıl oy kullanılacağı ile ilgili seçimden 1-2 ay önce kamu spotlarının yayınlanması olacaktır. Gördüğüm üzere hiçbir kamu spotu yayınlanmadı Tv’lerde bilgilendirici yayınlar yapılması konusunda Tv’lerin ve gazetelerin yetersiz kaldığını düşünmekteyim zira buna önem verilseydi bu geçersiz oy oranı minimuma indirilebilir çok daha sağlıklı sonuçlar elde edilebilirdi.

Müşahit eksikliği:

Bütün adayların mutlaka müşahitlerinin olması taraftarıyım güven ve herhangi bir şaibeye mahal verilmemesi açısından ama günümüzde seçmen sayısı yüksek partilerin genellikle müşahit sayısının yüksek olması seçmen sayısının düşük ve yeni partilerin hatta bağımsızların sandıklarda müşahitlerinin bulunmadığını bölgeye göre değişkenlik gösterdiğini görmekteyiz bence müşahit zorunluluğu olması gerekir her sandıkta sayın o şekil başlamalı diye düşünüyorum.

Tüm bunların yanı sıra benim gönlümdeki en sağlıklı seçim sistemi parmak iziyle yapılacak ve kesinlikle hiç bir şaibeye yer vermeyecek bir elektronik seçim ortamının oluşturulması bu hem oy çalınmasının hemde fazla oy kullanılmasının önüne geçecektir zaten yeni  tc kimlik alımlarında parmak izi zorunluluğu bulunmakta ve çok rahat oy kullanılıp sonuçların anlık olarak sisteme aktarılıp sonuçların çok hızlı bir şekilde öğrenilmesine sebep olur her sandık başından da toplam oy ve sonuç belgesinin çıktısının alınıp tüm partilere ve Ysk ya imza karşılığı dağıtılıp fiziksel olarak ta güvence altına alınması sağlanabilir. bugün bütün yargı bile uyap sistemine geçebiliyorsa bunun yapılmasının çok zor olduğunu düşünmüyorum. 
Umarım zaman ilerledikçe seçim sistemindeki kabul edilemez hatalar minimuma iner temennim bu yönde 
Serdar SELVİLİ
07.04.1029

 

Yorum Yok.

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.