2021
12.11

Ülkemizde en çok gündemde olan ve gündemden düşmeyen konulardan birisi de kadın-erkek eşitliği ve toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine yapılan uygulamalar, tepkiler ve eylemlerdir. Kadın-erkek eşitliği ve toplumsal cinsiyet eşitliği, toplumun her alanında herhangi bir cinsiyetin ekstra ayrımcılığa ve farklı davranışlara tabi tutulmadığı, eşit fırsatların tanındığı ve herkesin aynı şartlarda muamele gördüğü durumları içermektedir.

Benim görüşüme göre, kadın-erkek eşitliği denildiğinde yanlış bir şekilde pozitif ayrımcılık yapılması gerektiği algılanmaktadır. Bu düşünce aslında gerçek toplumsal eşitliği sağlamaz. İş konularına örnek vermek gerekirse:

Avrupa ve dünyanın birçok ülkesinde, kadınlar ve erkekler birçok iş sektöründe yer almaktadır ve oldukça başarılı olmaktadır. Ben, herkesin becerebildiği ve üretime katkı sağladığı sürece her işte desteklemekten yanayım. Ancak bir cinsiyet, sadece cinsiyeti nedeniyle ekstra muamele beklediğinde, bu durumda cinsiyet eşitliği ortadan kalkmaktadır. Birçok sektörde gözlemlediğim bir durum bu; kadınlar gece vardiyasında çalışmak istememesi veya ağır iş yapmak istememesi gibi durumlar veya istemesine rağmen yönetim tarafından pozitif ayrımcılığa tabi tutulması. Bu durum, toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırıdır. Bence herkes, başarılı olduğu ve üstesinden gelebileceği işi yapmalıdır, cinsiyet fark etmeksizin. Eğer kadınlar, erkeklerin yaptığı gibi ağır işleri yapabiliyorsa, bunu yapması gayet normaldir. Ancak kendisine ayrımcılık yapılması için bir işe girip sonra bu durumu sorgulaması, gerçek eşitliği savunanlar için doğru bir yaklaşım değildir. Eşitliğe inanan kadınların bunu savunmaları gerektiğini düşünüyorum.

Ben bir işi başaramayacaksam veya yapamıyorsam, o işi yapmamalıyım. Cinsiyetim nedeniyle ayrımcılığa uğramamalıyım veya diğer özelliklerim nedeniyle ayrıcalıklı muamele görmek istemem. Bu durum, pilotluk gibi bir örnekle anlatılabilir. Eğer pilotluk lisansım yoksa, beni pilot olarak işe almalarını ve kokpitte oturup başkasının uçağı kullanmasını ve pilot maaşı almamı istemem doğru değildir. Yapamayacağım bir iş için kendime ayrıcalık talep etmek gibi bir durum oluşur. Eğer pilotluk yapamıyorsam, pilot olmak zorunda değilim. Yapabileceğim başka bir iş varsa, onu yapmalıyım.

Aslında, kadın-erkek eşitliği algısı ülkemizde bu şekilde pozitif ayrımcılık yapılması gereken bir durum olarak algılanmaktadır. Bu düşünce, kadın-erkek eşitliğini gerçekleştirmeyecektir.

2 Yorum yazilmis

Yorum Yaz
  1. Kimliğini gizleyen anonim arkadaş yazım hatası olmaz imla hatası veya anlatım bozukluğu olur yazıda da böyle bir şey yok gözlük takmanı tavsiye ederim.

  2. Yazım hataların çok iyi teşekkürler

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.