2018
10.28


Bildiğiniz üzere bizim ülkemiz de dahil olmakta  toplumlarda ve devletlerde zaman zaman ekonomik krizler ortaya çıkabiliyor bu krizlerin bir çok sebebi olabiliyor detaylı ekonomik açıklamalarda bulunmayacağım ama ekonomik krizlerin en çok kimleri etkilediği ve bu krizlerin faturasının aslında kimlere kesildiğini kendi yorumum ve mantığımla açıklayacağım.

Ülkenin parasının değer kaybetmesi ve ekonomik olarak sıkıntıya girmesi görüldüğü zere firmaları ve dolayısıyla en çok ta vatandaşları etkiliyor sebebi bütün dünyada ticaret parası olarak kullanılan doların dünya üzerinde değerinin artarak ham madde alımı yaparken daha yüksek bedellerin ödenmesi firmaları olumsuz olarak etkilediği görülmektedir.  Doların Türk lirası karşılı 4tl iken 100 dolarlık alınan ham madde 400 tl ye tekabul ederken 7 tl olan dolar 700 tl ye tekabül etmekte bunlar sermayesi düşük olan firmaları anlık olarak etkilemektedir. Bir çok firma konkordato ilan etmesi ve kapanış vermesi de iflasın eşiği haline gelmesi de aslında mevcut duran sermayesinin düşüklüğünün bir dışa vurumudur. ama mevcut sermayesi güçlü olan firmalar.  perakende de yapılan zammın vatandaşa yansıtılmasıyla  bu açığı kısa sürede kapatmaktadır. Sadece perakende ye yapılan zam değil işçi çıkarımı ve zam yapmaması ve bir takım kısıtlamalara gidilmesi firma olarak kendini toparlamasını sağlamaktadır. kısa süre de de olsa krizi atlatabilmekte kriz devam etse bile ekonomik anlamda pek etkilemediğini düşünmekteyim.

Peki krizin asıl faturası kime kesiliyor firmalar yaptıkları zamlarla açığı kapatıyorsa derseniz tabi ki çalışan emekçi kısımı etkilemektedir. çalışan emekçi kesim temel ihtiyaçlarını zaten mecburen amaktadır. Ağız birliği etmekte ve ortalama zam yapan firmalar üretimlerine devam etmekte vatandaş daha ucuzunu bulmak istese de bulamamakta temel ihtiyaçlarını mecbur olsa da almaktadır. Serbest piyasa ne kadar fiyat biçerse biçsin fark etmez. yağ, tuz , un, şeker çay kılık kıyafet barınma vs. firmalar fiyatlara zam yapıyor krizi atlatmak için ama çalışan tüketici ne yapıcak çalıştığı firma zaten kriz sebebiyle maaşına zam yapmıyor ama alım gücü azalıyor maaş aynı aldığı ürün zamlı dolayısıyla yetmiyor diyeceksiniz ki lüks tüketimden uzak durarak kurtulabilir o da belirtildiği kadar kolay olmuyor açıkçası toplum lüks tüketime kriz olmayacakmış gibi alıştırılmış kriz yokken bile 1600 tl maaş alan kişinin cebinde lüks telefon ve lüks arabalar görüyoruz. Yapılan reklamlar Tvl’er ve dizilerde toplum bu yola mecburen itilmiş istese de vazgeçemiyor gelir ve gider dengesizliğinde mecburen borçlanmaya yöneliyor ve hiç bir şekilde kendine kurtaramadığı gibi sosyal anlamda olumsuzluğa ve suça bile sürüklenebiliyor haliylen onlara da kızamıyorum çünkü toplum buna alıştırılmış ve gerçekten sanıldığı kadar yatağını yorganına göre uzat sistemi işlemiyor ayağına yorganına göre uzatmanın bile psikolojik ve sosyolojik etkiye sebep oluyor.

Konu başlığında da belirttiğim gibi Kriz Faturası aslında sadece son Tüketici olan Vatandaşa kesiliyor. Ticaret yapan her şekilde kendisini kurtarıyor kurtaramayan kısım gerçekten çok başarısız ticaret yapan ve aşırı risk alarak geleceği görmeden hesap etmeden kısım oluyor. krizlerden etkilenen varsa o da Vatandaşın ta kendisidir.

Yorum Yok.

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.